Ce este manipularea? Este cea mai rafinată şi cea mai inteligentă armă prin care poţi obţine ce vrei…
Ştiţi povestea de manipulare care apare în toate manualele, cu cei doi călugări, unul mai tânăr, altul mai bătrân. Amândoi au acelaşi viciu, fumează, lucru interzis de regulamentul mânăstirii. Ei trebuie să ceară permisiunea şefului mânăstirii să fumeze.
A doua zi când se reîntâlnesc, numai călugărul bătrân continuă să fumeze.
Cum se face, îl întreabă cel tânăr, adică ţie ţi-a dat voie să fumezi? De ce eu nu am voie?
Cel bătrân îl întreabă : Cum ai formulat cererea?
L-am întrebat dacă în timp ce mă rog pot să şi fumez ... şi mi-a interzis în mod categoric asta.
Asta-i toată diferenţa, îi răspunde călugărul bătrân, eu l-am întrebat dacă în timp ce fumez pot să mă şi rog!
Trecând de la poveşti la istorie, cea mai clasică dintre manipulări aparţine lui Benjamin Franklin. Franklin, când era senator, a observat că un alt senator i se opune mereu la orice proiect propus. Ce face el? Îi cere împrumut acestui coleg senator o carte pe care acesta o avea. O returnează la scurt timp, îi multumeste acestuia şi după aceea observă că respectivul senator nu mai este atât de pornit împotriva propunerilor pe care le face.
E paradoxal.
Noi considerăm că suntem recunoscători unei persoane care ne-a făcut un favor. Paradoxul manipulării este că nu noi suntem recunoscători cuiva care ne-a făcut un serviciu, ci că cel care ne-a făcut serviciul continuă să ne facă servicii.
Este motivul pentru care sunteţi întrebaţi adesea cît este ceasul: pentru că o metodă de manipulare spune că: o acţiune pe care o faci o dată te predispune la alte acţiuni pe care urmează să le faci.
Conform acestei teorii dacă apuci să spui un da ai toate sansele să continui să spui da.
Sunt foarte multe metode de manipulare pe care ar trebui să le ştim nu numai pentru a le folosi, cît mai ales pentru a nu cădea în capcana lor !!!
De ce spun asta? Simplu. Eu am manipulat, sfârşind prin a fi manipulat la rândul meu. Unul din principiile de bază ale fizicii spune că orice acţiune are şi o reacţiune. Din propria mea experienţă, vă pot spune că este adevărat. Ceea ce am făcut eu altora, mi s-a întors, dar înzecit, sfidând astfel legea fizică (care spune că reacţiunea e egală cu acţiunea). Cine nu crede în Dumnezeu, poate să facă câteva vizite pe la mânăstiri, şi se va convinge. Plecând de la ideea de DEISM, propagată de marele iluminist Voltaire, am observat, destul de târziu că există demonizaţi. Nu unul, mulţi. Dacă te convingi de asta, mai e un singur pas spre credinţa în Dumnezeu. Ţine de fiecare. Extrapolând, dacă există Diavol, există şi Dumnezeu. E cea mai simplă gândire, fără semne de întrebare. Nu ştiu câţi din voi au întâlnit oameni (demonizaţi) pe care cu siguranţă nu i-aţi cunoscut niciodată, dar, care să ştie totul despre voi. Probabil nu mulţi. Muritori suntem toţi. Contează doar cum trăim. Eu sunt un oltean destul de răzbunător, mândru etc. De ceva timp, în afara impulsului de moment, am renunţat la tot. E mai bine. Pedeapsa Divină poate fi mai mult decât putem duce pe umerii noştri. Uitaţi-vă în jurul vostru. Partea fizică e rezultatul umanităţii. Dar, chiar dacă înţelegem procesele naturii, nu putem să nu îngenunchem în faţa măreţiei ei. Credem că ştim multe, poate chiar totul. Suntem ignoranţi până în măduva oaselor. Un mare filozof din antichitate, care revoluţionase anumite ştiinţe, fiind cel mai bun în momentul respectiv, pe patul de moarte spune: mor şi nu ştiu nimic. Au fost ultimele cuvinte ale lui. Oamenii trebuie să înţeleagă că şi alţii au făcut greşelile lor şi că pot învăţa ceva din ele. Dar ignoranţa umană nu are limite. Nu am fost şi nu voi fi niciodată egoist. Egoismul întunecă judecata.
Dar, despre egoim, cu altă ocazie.
Daca intr-o zi femeia pe care-o iubesti ti-e infidela si iti trece prin cap sa te arunci de pe balcon , adu-ti aminte ca... AI COARNE , BOULEEE , NU ARIPI !!!
RăspundețiȘtergereMersi Remus, dar am trecut demult de faza aia. Mi-am dat seama ca nu merita.
RăspundețiȘtergere